Еразъм+ - 3ou-akanchev-vn.com

Търсене
Отиване към съдържанието

Главно меню:

Еразъм+

УЧЕБНА ДЕЙНОСТ > ПРОЕКТИ
 

   


 
 

    

ОДАТА -ЕВРОПЕЙСКА ЗАДАЧА В ГЛОБАЛЕН КОНТЕКС"

Пътуването до гр. Аликанте, Испания- заключителна среща по проекта 
 

    
ОДАТА -ЕВРОПЕЙСКА ЗАДАЧА В ГЛОБАЛЕН КОНТЕКС"
Наблюдение на изкуствен резерв на природни води-яз."Цонево"

На 26.03.2016г. ученици от IIIОУ" Ангел Кънчев" посетиха яз."Цонево" и разгледаха природния феномен "Чудните скали" край с.Аспарухово в изпълнение на плана с дейности по проект "Водата - европейска задача в глабален аспект" на програма ЕРАЗЪМ+.


    
ОДАТА -ЕВРОПЕЙСКА ЗАДАЧА В ГЛОБАЛЕН КОНТЕКС"
Изложба с авторски снимки
 "Красивото и гразното на морското крайбрежие"

В изпълнение на плана с дейности по проект "Водата - европейска задача в глабален аспект" на програма ЕРАЗЪМ+ ученици и учители от IIIОУ "Ангел Кънчев" се включиха в конкурса за авторска снимка "Красивото и гразното на морското крайбрежие"
 
 
 
 

    
ОДАТА -ЕВРОПЕЙСКА ЗАДАЧА В ГЛОБАЛЕН КОНТЕКС"


Пътуването до Рейкявик


 
 

    
ОДАТА -ЕВРОПЕЙСКА ЗАДАЧА В
ГЛОБАЛЕН КОНТЕКС"


Началото...
Първа среща по проекта
Аахен, Германия
30.11.2014г. – 06.12.2014г.

На 29 ноември 2014 стартира пътуването към Аахен, Германия. Целта беше първата среща по проекта. Варна ни изпрати слънчева, с добрите усмивки на нашите близки от автогарата в града. Около 19 ч. пристигнахме в София. Настанихме се... /Прочети повече/

/Бисерка Василева- координатор по проекта/
Виж още от срещата в Аахен, Германия:

 
 

                        
Еразъм+“: новата програма на ЕС в областта на образованието , обучението , младежта  и спорта  за 2014 — 2020г.КАКВО ПРЕДЛАГА ЕРАЗЪМ+?

Новата европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+“ стартира през 2014г. и се базира на интегриран подход, който гарантира ефективно взаимодействие между всички сектори в областта на образованието, обучението,  младежта и спорта.
Тя подкрепя дейности в сферата на: училищното образование, висшето образование, професионалното образование и обучение, образованието за възрастни, младежкия сектор.

Новата програма има за цел да изгради стабилни партньорства между образованието и бизнеса за насърчаване на иновациите и конкурентоспособността, като същевременно насърчава заетостта, със специален акцент върху борбата с младежката безработица.

В новата програма се предвиждат три основни Ключови дейности:


  • Образователна мобилност за граждани


  • Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики


  • Подкрепа за реформиране на политиките


 
 


 „Водата, европейска задача в глобален контекст”
Началото...
Първа среща по проекта
Аахен, Германия
30.11.2014г. – 06.12.2014г.

На 29 ноември стартира пътуването към Аахен, Германия. Целта беше първата среща по проекта. Варна ни изпрати слънчева, с добрите усмивки на нашите близки от автогарата в града.
Около  19ч. пристигнахме в София. Настанихме се в хотел АТМ, превъзбудени, с нетърпеливо очакване на всичко, което ще се случи в следващите седем дни. На сутринта таксито ни отведе много рано на летището и в 6:55ч. самолетът ни понесе към Франкфурт. Кацнахме в 8:40ч и след кратък престой, в 13:30ч, полетяхме към Дюселдорф. В 14:32ч се приземихме, изправени пред предизвикателството да намерим гарата, от която да хванем влака към Аахен. Оказа се, че до там ще ни отведе влакче, като тези в Дисниленд – въздушният Sky train. Няколко минути забава и ...отново с куфарите в ръка. Влакът за Аахен пристигна навреме.
След час пътуване се озовахме на крайната спирка. Бяхме топло посрещнати от координаторката на проекта – Ута и родителите и децата, които приеха нашите ученици в домовете си.
Още на следващия ден стартираха дейностите, предвидени в работната програма на срещата. За нашата група той започна с изработване на коледна украса, в която се използваше водата като разтворител и материал. След това всички ученици - участници бяха разделени на смесени групи, в които обсъждаха и изследваха физикохимичните свойства на водата в лабораторни условия. За този ден беше запланувано и посещение на река Инда. Студът не ни уплаши и смело нагазихме в реката, с епруветки, шишенца и въженца в ръка. Задачата беше да изследваме чистотата на водата й, по химичен и биологичен път. След като събрахме и анализирахме пробите, обобщихме резултатите и поехме към баптиската катедрала Popsteikirche, където се запознахме с религиозния аспект на използването на водите от хиляди години насам.
Вторият ден от срещата беше посветен на представянето на партньорските училища и техните предварителни проучвания по поставените теми. Учениците от всички страни отново бяха разпределени в смесени групи, където обсъждаха и изработваха постери и презентации за мястото на водата в литературата, митовете и легендите на всяка държава и нейната роля в ежедневието на човека. Нашите ученици бяха подготвили флашкарти и брошури по тези теми. Подредихме представителната стена на България в тази среща. След кратка почивка и обяд, отново поехме на път. Обиколихме всички топли минерални и лековити извори в Аахен и се убедихме, че с право го наричат градът на минералните извори. Всички те бяха каптирани и се използваха от населението в града в зависимост от своето предназначение. Озовахме се и на Коледния базар в града, разбира се. Не пропуснахме да опитаме традиционните коледни сладки в Германия – принтн и сладкото горещо вино на които всички посетители тук се наслаждаваха.Учителите посветиха вечерта на приятна официална среща в местен ресторант, а за децата, родителите организираха партита по домовете.
С нетърпение очаквахме следващия ден. Предстоеше ни посещение на Европейския парламент. В една от уютните му зали ни презентираха неговата структура, история и дейност. Позволиха ни да влезем в заседателната зала, където в този момент евродепутатите обсъждаха и гласуваха проектозакон. Със слушалки на уши, като част от всичко, което се случваше, ние почуствахме нашата значимост и отговорност като граждани на Европа. В обобщенията си за този ден, които учениците трябваше да синтезират в постер, децата посочиха, че гласът и позицията на всеки един европеец  е от особена важност за нашето общо бъдеще. Много приятна беше кратката разходка в Брюксел, която ни зареди с коледни емоции и усмивки, сред светналите витрини на магазините, ободряващия шопинг  и готическата красота на старинните сгради и църкви.
В четвъртък отново ни очакваха приятни преживявания, свързани с водата като част от нашия живот. Посетихме най-голямата язовирна стена в Германия и се запознахме с нейното функциониране и контролът на водния поток в определени ситуации. Разходихме се на десетки метри под язовира и разгледахме съоръженията, които подпомагат целесъобразното му използване. След това посетихме екологичен парк за опазване на водата и околната среда. Запознахме се с принципа на действие на пречиствателна станция. Прибрахме се в гимназията, където ни очакваше много приятна изненада, подготвена от домакините – коледен симфоничен концерт на музикалните паралелки в училището.
Последният работен ден от срещата беше ден на равносметката – учениците,отново разделени в групи, представиха всичко направено до момента в срещата, анализирано и обобщено в постери, презентации и различни видове работни материали. След усърдната работа, на децата беше предоставено свободно време, за да се сбогуват със семействата, които се грижиха за тях през изминалите дни.  
Настъпи моментът, в който напуснахме Аахен – 06.12. 2014г. Той съвпадна с екскурзията до Кьолн, която домакините организираха и в която, отчасти, се включихме и ние, защото самолетът към България тръгваше в този ден от летището в града.
06.12.2014г, 17:25ч – самолетът ни понесе към първото междинно летище – Мюнхен.
                       19:40ч – този път маршрутът беше с крайна спирка София. Приближавахме се към дома, пълни с впечатления, които искахме да споделим с всички приятели и близки. Но...след нощувката в хотела, след пътуването на следващия ден с автобуса до Варна, когато отново ни стоплиха светлините на родния град и прегръдките на любимите ни хора.

                                                                                                                                                Бисерка Василева
 
 


НОВИЯТ ПРОЕКТ НА
IIIОУ "АНГЕЛ КЪНЧЕВ"

Водата - европейска задача в глобален контекст

Училища от осем държави - Германия , Гърция, Исландия , Полша, Италия, Испания, Турция, България, инициират многостранно партньорство и осъществяват идеята си за проекта "Водата – европейска задача в глобален контекст " . Проектът ще се реализира в рамките на три години и се финансира по програмата Еразъм +.
Inda - Gymnasium Aachen е координиращ партньор .
Водата е произходът на живота и засяга човечеството по целия свят. Учениците ще се запознаят с многобройните аспекти на употребата й и нейното значение за всекидневния ни живот в контекста на международния обмен .

Темите, включени в рамките на дейностите по проекта за три години са:

• Химични и физични свойства на водата;
• Преработка на водите и на питейната вода;
• Разпределение на вода в геоложки, географски и политически контекст;
• Вода и селското стопанство;
• Водата като заплаха : наводнения и  контрол;
• Инфраструктура: екологична въпроси.
• Мощност на водата , геотермични особености;
• Водата като икономически фактор , туризъм , уелнес;
• Междукултурното измерение на вода: темата за водата в изкуството, музиката, литературата.
Международното измерение на проекта се отнася до темите на ЮНЕСКО "Води" и "Световното наследство на Земята ". Различни концепции за живота и различни гледни точки за зависимостта на човечеството от водните ресурси са предмет на разглеждане в икономически, екологичен и културен аспект.
Целите на проекта са информираност за различните начини за използване на водата, илюстриране на международната й значимост в различни контексти, закони и проблеми, свързани с темата. Ученици ще осмислят собствената си консумация на вода в светлината на устойчивост, с цел да се анализира европейското и глобалното значение на частния и публичния сектор в използването на водата. В този контекст ще се справят с проблема за разпределението на водата. От една страна , продуктите на селското стопанство в безводни райони са на международния пазар, благодарение на напояването, от друга страна политиците обсъждат приватизацията на снабдяването с питейна вода. Последното би означавало, че водата се превръща в търговия
, вместо в обща собственост. Проектът раздлежда достъпа до питейна вода като човешко право.
Основната цел на предвидените дейности е осъзнаването на трансграничното, интердисциплинарно значение на водата и произтичащите от това последици и предизвикателства, както и  ежедневните човешки нужди, свързани с нея. Тази цел е залегнала в Хартата на европейските изисквания за защита на водите, включваща сравнение на националните приложения на съответните директиви на ЕС. По отношение на Европа през 2020 г., проектът се фокусира върху бъдещето и върху устойчивия растеж .
Работейки по проекта, учениците ще придобият и разширяват своите презентационни и изследователски умения. Ще се учат да  планират, извършват и анализират  проучвания, да използват съвременни методи за събиране на данни. Ще добият представа за социалната наука и академичните изследвания. Ще подобрят знанията си по чужд език и ще развият междукултурни умения за общуване.
Дейностите , които ще се провеждат в хода на проектните срещи, включват  посещения на пречиствателни станции и електроцентрали, анализ на потреблението на вода, представянето и документирането на работни резултати. Учениците ще участват както в познавателен, така и в цялостен аспект, например, чрез сътрудничество с " Инженери без граници " и чрез разработване на филтриращи системи за пречистване на водата.
Като дългосрочен резултат, участниците в проекта добиват знания за ценния ресурс - водата, като основа за устойчивост на социалния живот и мотивират своята позиция за опазването и съхраняването й.
 
 

П Р О Е К Т И Т Е :


ЕРАЗЪМ +
На 20.11.2015 година  посрещнахме гости от Италия, Германия, Турция, Гърция, Исландия, Полша и Испания по проекта „Водата, европейска задача в глобален контекст”.  

 
 
 
Назад към съдържанието | Назад към главното меню