Еразъм +

„Другите и ние – мостовете между нас“

Училища от пет държави – Португалия, Италия, Естония, Турция и България, разработиха и спечелиха проект, финансиран по европейска програма „Еразъм +“, на тема: „Има море до море, има цял океан, за който да се грижим“. Проектът предвижда двугодишно сътрудничество между училищата партньори и включва множество дейности във връзка с екологията и опазването на околната среда. „С грижа за световния океан“ учениците ще участват в проучване за замърсяването на моретата и как това се отразява на биоразнообразието, ще правят сравнителни анализи и ще осъществяват междупредметни връзки, ще бъдат дейни участници в проектно-базираното и СТЕМ обучението.


Програма „Еразъм+ „
КД2 „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики“
Другите и ние-Мостовете между нас
Минавайки през себепознанието и приемането на другите, сдобили се със силата на съпричасността, учениците ще осъзнаят себе си като част от колектива.

Приоритетна област: Дейности, подпомагащи интеграцията на деца и ученици със СОП
Целта на проекта е постигане на интеркултурност на различни равнища – национално, етническо, социално, междуличностно. Дейностите са широкообхватни насочени към основните аспекти от живота на децата, дават възможност за себеизява, разбиране на другия и развиване на умения за работа в екип. Извършването им от всички субекти заедно ще довееде до интегриране на „различните“ деца.

Еразъм+ е проект, който има за цел да помогне на учениците да идентифицират собствените си нагласи,чувства и поведение към това,което е различно, и да се научат да разпознават нелоялни практики,като предразсъдъци и стереотипи за дискриминация.
Проектът ще бъде разщирен до всяко малцинство или „слаба“ група, която е отхвърляна или в социална изолация.Такива групи включват имигранти и бежанци,
 религиозни малцинства, хора със специални нужди. Целевата група са ученици от различни класове за всяка мобилност.Подборът се осъществява чрез проверка на езиковите компетентности,което е важно за осъществяване на комуникация по време на мобилностите.За всяка мобилност е предвидено да участва дете със СОП.Застъпени теми в проекта:1.Различните религии-Румъния2.Двата пола- Испания3. Хора със специални потребности- България4. Ромите- Гърция5.Имигрантите- бежанци – Турция

Румъния-Coleguil Tehnic
Constantin Brancusi Petrila

Видео 1

Robot dance - танцуващ робот.

Видео 2

Фолклор

Дни на ЕРАЗЪМ +

На 15.10. 2020г. III ОУ „Ангел Кънчев“ отбеляза Дни на Еразъм + като дейност по проекта „Другите и ние – мостовете между нас“. Ученици от Еко бригадата по проект „С грижа за световния океан“се включиха в инициативата, за да популяризират новия проект. Те споделиха своите възгледи за това колко е важно да намалим човешкия отпечатък върху природата и да пазим богатствата ѝ. Разказаха за някои предстоящи дейности като почистване на бреговете, анализиране източниците на замърсяване на моретата, работа по проекти и участие в СТЕМ уроци.

На 16.10. в 9.30ч. сутринта потеглихме към летище Букурещ с микробус, тъй като самолет от България до Испания нямаше. Групата ни се състоеше от трима учители и петима ученици. Пътуването мина спокойно. Поради закъснението на полета пристигнахме в Малага след полунощ. На летището ни очакваха двама членове на испанския екип – Марио и Хесус. Те ни откараха до хотела, където ни бяха подготвили лека вечеря.

На 17.10. разполагахме със свободно време за разходка из Малага. Качихме се в туристически автобус и се порадвахме на забележителностите на града.

На 18.10. се срещнахме с екипите на Гърция, Турция и Румъния. С автобус бяхме откарани до испанското училище, участник в проекта. Там учениците от всички държави имаха общи дейности за опознаване и обединяване. Ние, учителите, участвахме в обиколка на гимназията и посетихме няколко учебни часа. После ни поканиха в библиотеката, където имаше разяснения по програмата по време на визитата. След това всички заедно обядвахме в близка пицария.

На 19.10. преминахме по най-екстремната пътека в света, наречена „Пътечката на краля“. Преходът беше 4 часа по тесен път между скалите под пръските на водопади и силни пориви на вятъра. Бяхме изморени, но и впечатлени от красивите гледки.

На 20.10. направихме пешеходна разходка из централната част на града. Посетихме общината, където ни приветства кметът. Влязохме и в музея на Пикасо. В 16.00 часа отново ни откараха в училището, където всеки екип представи своята презентация по темата на работната среща „Двата пола“.

На 21.10. посетихме град Гранада, след това разгледахме известния дворец „Алхамбра“. Следобедните часове бяха посветени на Парка на науката, където се запознахме с интересни научни открития и изобретения.

На 22.10. посетихме природния парк „Ел Торкал“, впечатляващ с уникалните си каменни образования, някои от тях наречени „каменните палачинки“. Обядвахме с местни специалитети. Когато се прибрахме, освободихме стаите си в хотела и с такси се отправихме към летището, за да стигнем до София, откъдето с вътрешен полет се прибрахме във Варна.

На 20.11. в 9.30ч. сутринта потеглихме към град Сандански с микробус, с който щеше да се осъществи пътуването ни до Халкида. Групата ни се състоеше от четирима учители и шестима ученици. Пътуването мина спокойно. Пристигнахме в предварително резервирания хотел в 19.00ч., където ни бяха подготвили лека вечеря.

На 21.11. в 9.00ч.продължихме пътуването си към крайната точка. Прекосихме границата с Гърция при граничен пункт Кулата-Промахон. Остатъкът от деня премина в дълго пътуване, прекъсвано от спиране за почивка и обяд. Пристигнахме в град Халкида в 18.30ч. и се настанихме в хотел „Хара“, разположен на морския бряг. След кратка почивка се качихме за вечеря в коледно украсения ресторант с панорамна гледка към целия град.

На 22.11. заедно с екипите на Испания, Турция и Румъния отидохме до гръцкото училище, участник в проекта. Там учениците от всички държави имаха общи дейности за опознаване и обединяване. След това всеки екип представи своята презентация по темата на работната среща „Ромите“. След дейностите в училището отидохме до медицинска лаборатория, в която на учениците бяха направени тестове за Ковид, без които не можеха да влизат в никакви закрити обекти на територията на Гърция.

На 23.11. предприехме екскурзия до Атина, за да посетим Акропола. После, впечатлени от досега с древността, се разходихме из Плака/старата част на Атина/. Там обядвахме в типично гръцки стил в традиционна таверна.

На 24.11. направихме преход в планината Дирфис на остров Евбея. След живописните гледки се приютихме от завалелия дъжд в красивото селце Стени, където бяхме посрещнати в местен ресторант. Топлината от камината, вкусните ястия и веселите разговори ни сближиха и усетихме истинското значение на твърдението, че общите дейности по европейски проекти свързват хората.

На 25.11. направихме пешеходна разходка из централната част на града. Посетихме общината, където ни приветства кметът. Влязохме и в Червената къща, където ни бе представена презентация за приливите и отливите. После отделихме време за обяд и купуване на сувенири. А вечерта присъствахме на прощална вечеря.

На 26.11. посетихме отново училището домакин. Децата имаха общи дейности, а на учителите беше предложена обиколка, разгледахме някои класни стаи и кабинети. Илиас ни показа изобретенията на учениците в областта на роботиката. След това бяхме поканени в актовата зала, където имаше направен бюфет с традиционни гръцки ястия и напитки. Зазвуча музика, започнаха танци и се оформи прощално парти, изпълнено със смях и сълзи, на фона на бушуващата навън в този ден буря. После отново правихме тестове за Ковид на учениците. Денят завърши с тиха вечеря в празнично украсения ресторант на хотела.

На 27.11. след закуската освободихме стаите си, сбогувахме се с озарения от слънце/след тридневните дъждове/ град Халкида и отново потеглихме по безкрайните магистрали до Сандански, където стаите ни в същия хотел ни очакваха отново.

На 28.11. се отправихме към Варна и след няколко спирки за почивка и обяд пристигнахме, а децата, изпълнени с емоции и спомени, бяха отново в прегръдките на родителите си.

На 05.03. в 9.30ч. сутринта потеглихме от Варна с микробус. Групата ни се състоеше от трима учители и петима ученици. Пътуването мина спокойно. Преминахме без проблеми границата с Турция. Спряхме за обяд и почивка в град Къркларели. После се качихме на ферибот, който ни отведе на азиатския бряг в град Чанаккале, където нощувахме.

На 06.03. след закуска се отправихме към Измир. Настанихме се в хотела около 16ч. и се срещнахме с останалите екипи. След кратка почивка отидохме на обща вечеря, която мина в приятелска атмосфера.

На 07.03. с автобус бяхме откарани до турското училище, участник в проекта. Там учениците от всички държави имаха общи дейности за опознаване и обединяване. Ние, учителите, участвахме в обиколка на училището и посетихме няколко учебни часа. После ни поканиха в актовата зала, където имаше поднесен обяд. След това всички заедно присъствахме на презентация, подготвена от известен турски адвокат, свързана с темата на срещата. После всеки екип представи чрез презентация своята гледна точка по темата за бежанците.

На 08.03. се включихме в екскурзия до известни туристически обекти за региона – Ефес, последния дом на Дева Мария и живописното селца Шириндже. Потопихме се в атмосферата, купихме си сувенири и традиционни турски сладкиши, пихме кафе на пясък, дегустирахме вино/учениците айрян/.

На 09.03. направихме пешеходна разходка из града. Посетихме известен традиционен турски пазар. Снимахме се до Часовниковата кула сред множество гълъби, разходихме се из парка край морето. Вечерта присъствахме на вечеря в турски ресторант с традиционни ястия и жива музика. Времето мина неусетно в смях и танци.

На 10.03. посетихме музея на Кемал Ататюрк – бащата на нацията. Научихме подробности за живота и делото му. След това бяхме откарани в близко селце в ресторант, заобиколен от живописен парк. Там за пореден път се потопихме в топлината на турското гостоприемство и обсъдихме параметрите на предстоящата визита в България.

На 11.03. посетихме отново турското училище, където учениците бяха запознати с интересна арт техника и направиха красиви рисунки. После всички се включихме в импровизирана дискотека. Следобед имахме свободно време за пазаруване и разходки. Денят завърши с вечеря в модерен турски ресторант и разходка с ферибот, от който отправихме прощален поглед към нощен Измир.

На 12.03. поехме по обратния път с микробуса към Чанаккале, където нощувахме. По пътя споделяхме преживяванията си. Децата разказваха за новите приятелства, които са създали.

На 13.03. се върнахме на континента Европа с ферибота и преминахме границата между Турция и България. В 17.30 ч. учениците бяха в прегръдките на родителите си и бързаха да споделят емоциите си.

На 09.05. в 9.00ч. сутринта посрещнахме в училище екипите на Испания, Гърция, Турция и Румъния. На вратата ги очакваха две ученички в народни носии, които държаха питка и шарена сол. Звучеше музика на гайда в изпълнение на Георги от 3.клас. След емоционалната среща гостите влязоха в училище и ги разведохме, за да им го покажем. Посетиха ресурсния център, където децата със СОП ги поздравиха с песен и стихотворения на български и английски език. Влязоха и в кабинета по информационни технологии по време на „обърната класна стая“ – ученик бе заел мястото на учителя. Последната среща бе с децата от 2.клас, които бяха изработили картички и ги подариха на гостите.
След посещенията учениците бяха поканени във физкултурния салон, където се проведоха игри за сближаване на екипите. Обличаха хора в национални носии, подреждаха знамената на различните държави и поиграха баскетбол. След това продължиха в актовата зала с арт занимания. Учениците създадоха общо пано с рисунки по случай деня на Европа.
Учителите проведоха работна среща по повод приключването на проекта.
Екипите обядваха заедно в близката пицария и споделяха първите си впечатления от България.
След обяда всички се върнаха в актовата зала, където представиха презентациите си на тема „Децата със СОП“. Талантливи ученици от училището поднесоха музикални поздрави към гостите.

На 10.05. посетихме ботаническата градина в град Балчик. Ученици представиха информация за обекта, както и по темата за въздействието на цветята върху децата със СОП. Денят мина емоционално сред багрите и аромата на растенията. Обядът беше в ресторант „Корона“.
След него се разходихме по крайбрежната алея в Балчик.

На 11.05. се проведе пешеходна обиколка на града, гостите се запознаха с емблематични обекти за Варна – Операта, Катедралата, статуята на цар Калоян. След пауза за кафе посетиха Археологическия музей, където бяха впечатлени от експонатите.
След това ни очакваше автобус, който ни откара до село Калиманци, където обядвахме и разгледахме Калимански хан. Гостите бяха запознати с ползите от контактите на децата със СОП с животните.
Денят завърши с разходка из морската градина и пристанището, където всички заедно се насладихме на вкусни морски специалитети.

На 12.05. отново следващи темата на срещата посетихме Делфинариума, където се запознахме с ефекта от делфинотерапията върху децата със СОП и наблюдавахме представление на делфините.
След кратка разходка по Олимпийската алея посещението ни продължи в Карин дом, където се запознахме с историята на центъра и методите за работа с деца със затруднения. Разгледахме помещенията, в които се провеждат заниманията. Бяхме впечатлени и от мултифункционалната градина, в която децата се подготвят да направят преход от вътрешния си свят към огромния външен, където трябва да се социализират. Респектираха ни професионализмът и позитивизмът на социалните работници, учителите и физиотерапевтите в центъра.
Вечерта се проведе прощалното парти в ресторант „Трите воденици“, с. Долище. Насърчавани от дисководещия гостите се забавляваха с танци. Изненада за тях беше участието на формация „Балкански ритми“, която поднесе музикален комплимент към всеки екип. Накрая се насладихме на изпълнение с огън и фойерверки. Координаторът за България – госпожа Геновева Малчева, изнесе прочувствена реч, която развълнува присъстващите, припомни им преживяното и на практика показа, че работата по европейски проекти сближава хората и изгражда мостове между тях.

На 13.05. гостите се запознаха с въздействието на минералната вода върху децата със СОП и посетиха спа център „Аква хаус“, където релаксираха под слънчевите лъчи в просторните басейни. Веселието бе примесено и с тъга заради края на проекта. Всички се опитваха пълноценно да изживеят последните си мигове заедно.
Денят продължи в Гранд МОЛ, където гостите обядваха и осигуриха подаръци и спомени от Варна.

На 14.05. всеки екип пое по пътя си обратно към дома. Срещите по проекта приключиха, но контактите между нас ще продължат, защото през тези няколко години се превърнахме в едно цяло. Ще продължим да споделяме и изживяваме заедно емоциите си.