Еразъм +

„С грижа за световния океан“

Училища от пет държави – Португалия, Италия, Естония, Турция и България, разработиха и спечелиха проект, финансиран по европейска програма „Еразъм +“, на тема: „Има море до море, има цял океан, за който да се грижим“. Проектът предвижда двугодишно сътрудничество между училищата партньори и включва множество дейности във връзка с екологията и опазването на околната среда. „С грижа за световния океан“ учениците ще участват в проучване за замърсяването на моретата и как това се отразява на биоразнообразието, ще правят сравнителни анализи и ще осъществяват междупредметни връзки, ще бъдат дейни участници в проектно-базираното и СТЕМ обучението.

There is sea and sea , there is an entire ocean to take care of

На 22 Октомври 2022 ученици от Екологичната бригада на училището и учители се включиха в дейности за отбелязване на Международния ден на Черно море на 31 октомври, заедно с ТД „Родни Балкани“ и Черноморска мрежа на НПО. Основната цел на инициативата е повишаване на обществената ангажираност с екологичните проблеми на Черно море и освен почистване на плажната ивица в курортен комплекс Камчия включва: кратка беседа за морските отпадъци, практическо занимание за мониторинг на отпадъците, викторина, забавни интерактивни игри и награди.

Грижа за океаните

Първа среща в Португалия

От 19-ти до 21-ви Октомври 2021 се проведе първата среща по проект „С грижа за световния океан“ по програма Еразъм +. В обучителните дейности, организирани от домакините от гр. Одивелас, Португалия, взеха участие учители и директори от още четири страни: Италия, Естония, Турция и България. В следващите срещи ще бъдат включени и ученици.

31 Октомври е Международен ден на Черно море. 16 милиона души от 6 страни са хората, които живеят по крайбрежието на Черно море. Учените напомнят, че всеки от нас може да помогне за опазването му – като не оставя боклук по плажа и не изхвърля безразборно найлонови торбички, не излива мазнини и опасни химикали в канализацията и пести водата. Учениците от нашето училище се включиха в отбелязването на празника с няколко инициативи:

Филми за Черно море и последваща дискусия

Детски рисунки на тема: „Не искам да виждам така любимото ми море“

Почистване на плажа в сътрудничество с ТД "Родни балкани"

Отбелязахме 9 юни – Световния ден на океаните. Ученици от III ОУ „Ангел Кънчев“, гр. Варна изготвиха презентации на тема: SOS – Save Our Seas. Какви са причините за замърсяване на моретата и какво можем да направим според тях, за да променим това. Вижте презентациите:

Kaloqn, Damqn, Alexandra, Kamen and Violeta.

Maxim, Lychezar, Maxim, Gabriela and Konstantin

Project SOS - Save Our Seas

Първото издание на вестника на проекта е вече факт! Той съдържа информация за работата през първата година на проекта във всяко едно от училищата партньори.

Ocean Care Reporter - Edition 1 June 2021

Аз вярвам и помагам

На 17.04.2021г. III ОУ „Ангел Кънчев“ се включи в кампанията „Аз вярвам и помагам“, като по този начин не само насърчава учениците да осмислят своя „пластмасов отпечатък“ върху околната среда, но и ги възпитава да бъдат активни граждани, вярващи в доброто и в благотворителността. В акцията се включват хиляди хора, които събират пластмасови капачки за да бъдат предадени за рециклиране. Със средствата се закупува апаратура в помощ на недоносените бебета. Предварителната равносметка от кампанията е, че са събрани над 200 тона пластмасови капачки. Радваме се, че и ние имаме принос за това и най-вече участниците от Еко бригадата по проект „С грижа за световния океан“!

Конкурс за лого на проекта

Между 14 и 27 април тече конкурсът за избор на лого на проекта „С грижа за световния океан“. В надпреварата участва печелившото лого на всяка страна партньор. Съгласно условията на проекта в гласуването могат да се включат учениците, членовете на семействата им и други представители на местната общост. Ще се радваме ако подкрепите нашето лого, нарисувано от Димана Ненчева, ученичка от 6 б клас под ръководството на г-жа Диляна Иванова.

OUR OCEAN IN 2030

Отправихме предизвикателство към учениците от училищата партньори. Те трябваше да нарисуват как виждат световния океан през 2030г.

По-чиста вода, по – красиви плажове, по-разнообразен морски свят или напротив – плажове покрити с пластмасови бутилки, морета, пълни с риби и костенурки, погълнали найлонови торбички, нарушено биоразнообразие?

Със съдействието на г-жа Румена Пенчева учениците от горен курс се включиха в предизвикателството и техните творби бяха включени в книжката, изработена от португалското училище. 

Изложба по повод Деня на рециклирането – 18 март

Ученици от 6-тите класове се включиха в инициатива, посветена на Деня на рециклирането – 18 март. Непотребните найлонови торбички и пластмасови бутилки се превърнаха в красиви свещници, моливници, хранилка за птици и още много други предмети – резултат от фантазията на децата. Изготвихме изложба с креативните творения на децата, както и с постерите и книжките, даващи информация за различните видове пластмаси и периода на разграждането им.  

Еко бригада

Съгласно условията на проекта „С грижа за световния океан“ във всяко училище трябва да бъде сформирана Еко бригада. Това са ученици, които са с изявени интереси към опазването на околната среда, ще вземат най-дейно участие в различните дейности по проекта и ще служат за пример на своите връстници. Критериите за подбор на деца за включване в Еко бригадата можете да видите тук

Календар

Изготвен е календар за 2021 година с цитати за опазване чистотата на водата. Сред мотивиращите цитати бяха мисли на океанографите Силвия Ърл и Жак-Ив Кусто, Питър Бенчли (авторът на „Челюсти“), президентът Бил Клинтън, изпълнителката Бийонсе и др. Календарите бяха нашият новогодишен поздрав, изпратен на партньорите по проекта.

Лого

През месец декември в III ОУ „Ангел Кънчев“ стартира конкурс за лого на проекта. Учениците бяха запознати с изискванията и критериите за изготвяне на логото от своите преподаватели по изобразително изкуство. В конкурса се включиха 24 деца от различни възрастови групи. Комисия от трима преподаватели (координаторът на проекта – Ивелина Петрова и преподавателите по изобразително изкуство Румена Пенчева и Диляна Иванова), както и ръководството на училището класираха на първо място логото на Димана Ненчева от 6 б клас. Поощрителна награда ще получи и Карина Ярош от 5 а клас, чието лого беше класирано на второ място.

Анкета

Училището координатор подготви анкета за употребата на пластмаса, която трябваше да се попълни от всички партньори. През месец декември 116 учители и ученици от различни възрастови групи от III ОУ „Ангел Кънчев“ се включиха в онлайн анкетата. Може да се каже, че анкетата беше полезна за учениците от нашето училище, защото въпросите насочиха вниманието им към този екологичен проблем, а вероятно и за в бъдеще те ще свикнат да забелязват „пластмасовите проблеми“. АНКЕТАТА

Стратегия

Светът се намира в период на „пандемия“ от пластмасово замърсяване. Тази пандемия вреди на живота в дивата природата и вреди пряко и косвено на човека. Пряко като влияе негативно на неговото здраве, а косвено – като създава една естетически и енергийно неиздържана среда за живот. След анализа на анкетата за употребата на пластмаса в училище, изготвихме стратегия за справянето с проблема в ежедневието ни. Нашите малки стъпки за намаляване отпечатъка върху околната среда обединихме под мотото: 5 Rs – Research – Reduce – Reuse – Recycle – Remove. Какво включват те, можете да видите тук

Постери - Предмети от пластмаса - Фантазия от пластмаса

Независимо от факта, че обучението през месеците декември и януари се проведе изцяло в електронна среда, учениците се включиха в кампанията 5 Rs – Research – Reduce – Reuse – Recycle – Remove. Те проучиха периода на разграждане на различните видове пластмасови опаковки и изработиха информационни табла по темата.

Кампанията за изработване на различни продукти от пластмасови отпадъци нарекохме „Фантазия от пластмаса“. Непотребните найлонови торбички и пластмасови бутилки се превърнаха в красиви свещници, моливници, хранилка за птици и още много други предмети – резултат от фантазията на децата.

На 18.02. 2021г. се проведе втората онлайн среща по проекта „С грижа за световния океан“ /първата се осъществи на 28.10. 2020г./. Тъй като поради пандемията за момента не могат да се осъществят предвидените мобилности, се налага текущи въпроси, бъдещи дейности и проблеми, свързани с изпълнението им да бъдат обсъждани по време на онлайн срещи между координаторите.

Дни на ЕРАЗЪМ +

На 15.10. 2020г. III ОУ „Ангел Кънчев“ отбеляза Дни на Еразъм + като дейност по проекта „Другите и аз – мостовете между нас“. Ученици от Еко бригадата по проект „С грижа за световния океан“се включиха в инициативата, за да популяризират новия проект. Те споделиха своите възгледи за това колко е важно да намалим човешкия отпечатък върху природата и да пазим богатствата ѝ. Разказаха за някои предстоящи дейности като почистване на бреговете, анализиране източниците на замърсяване на моретата, работа по проекти и участие в СТЕМ уроци.

"Щрихи от утрото"

На 02.10.2020г. координаторът по проект „С грижа за световния океан“, Ивелина Петрова, беше поканена в телевизионното студио на БНТ 2 заедно с координатора на другия спечелен проект по програма +Еразъм +“ – г-жа Бисерка Василева. Участието в предаването целеше да популяризира двата спечелени през тази година проекта и да информира как планираме да работим в условията на пандемия. КЪМ ВИДЕО

     

Програма на ЕС – Еразъм +

Наименование: С грижа за световния океан
Проектът предвижда проучване за замърсяванео на моретата и как това се отразява на биоразнообразието, използване на проектно-базираното и СТЕМ обучението, сравнителни анализи и междупредметни връзки.
Приоритетна област: Екология и опазване на околната среда

 

 
 
 
 

     

„ВОДАТА –ЕВРОПЕЙСКА ЗАДАЧА В ГЛОБАЛЕН КОНТЕКС“

Пътуването до гр. Аликанте, Испания- заключителна среща по проекта

„ВОДАТА –ЕВРОПЕЙСКА ЗАДАЧА В ГЛОБАЛЕН КОНТЕКС“
Наблюдение на изкуствен резерв на природни води-яз.“Цонево“

На 26.03.2016г. ученици от IIIОУ“ Ангел Кънчев“ посетиха яз.“Цонево“ и разгледаха природния феномен „Чудните скали“ край с.Аспарухово в изпълнение на плана с дейности по проект „Водата – европейска задача в глабален аспект“ на програма ЕРАЗЪМ+.

„ВОДАТА –ЕВРОПЕЙСКА ЗАДАЧА В ГЛОБАЛЕН КОНТЕКС“
Наблюдение на изкуствен резерв на природни води-яз.“Цонево“

На 26.03.2016г. ученици от IIIОУ“ Ангел Кънчев“ посетиха яз.“Цонево“ и разгледаха природния феномен „Чудните скали“ край с.Аспарухово в изпълнение на плана с дейности по проект „Водата – европейска задача в глабален аспект“ на програма ЕРАЗЪМ+.

 

     

„ВОДАТА –ЕВРОПЕЙСКА ЗАДАЧА В ГЛОБАЛЕН КОНТЕКС“

Пътуването до Торино

 

     

„В
ОДАТА –ЕВРОПЕЙСКА ЗАДАЧА В ГЛОБАЛЕН КОНТЕКС“

Пътуването до Рейкявик

     
„ВОДАТА –ЕВРОПЕЙСКА ЗАДАЧА В
ГЛОБАЛЕН КОНТЕКС“

Началото…
Първа среща по проекта
Аахен, Германия
30.11.2014г. – 06.12.2014г.

На 29 ноември 2014 стартира пътуването към Аахен, Германия. Целта беше първата среща по проекта. Варна ни изпрати слънчева, с добрите усмивки на нашите близки от автогарата в градаОколо 19 ч. пристигнахме в София. Настанихме се /Прочети повече/

/Бисерка Василева- координатор по проекта/

Виж още от срещата в Аахен, Германия:

 

                         

Еразъм+“: новата програма на ЕС в областта на образованието , обучението , младежта  и спорта  за 2014 — 2020г.


КАКВО ПРЕДЛАГА ЕРАЗЪМ+?

Новата европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+“ стартира през 2014г. и се базира на интегриран подход, който гарантира ефективно взаимодействие между всички сектори в областта на образованието, обучението,  младежта и спорта.
Тя подкрепя дейности в сферата на: училищното образование, висшето образование, професионалното образование и обучение, образованието за възрастни, младежкия сектор.

Новата програма има за цел да изгради стабилни партньорства между образованието и бизнеса за насърчаване на иновациите и конкурентоспособността, като същевременно насърчава заетостта, със специален акцент върху борбата с младежката безработица.

 

В новата програма се предвиждат три основни Ключови дейности:

  • Образователна мобилност за граждани

  • Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики

  • Подкрепа за реформиране на политиките „Водата, европейска задача в глобален контекст”
Началото…
Първа среща по проекта
Аахен, Германия
30.11.2014г. – 06.12.2014г.

На 29 ноември стартира пътуването към Аахен, Германия. Целта беше първата среща по проекта. Варна ни изпрати слънчева, с добрите усмивки на нашите близки от автогарата в града.
Около  19ч. пристигнахме в София. Настанихме се в хотел АТМ, превъзбудени, с нетърпеливо очакване на всичко, което ще се случи в следващите седем дни. На сутринта таксито ни отведе много рано на летището и в 6:55ч. самолетът ни понесе към Франкфурт. Кацнахме в 8:40ч и след кратък престой, в 13:30ч, полетяхме към Дюселдорф. В 14:32ч се приземихме, изправени пред предизвикателството да намерим гарата, от която да хванем влака към Аахен. Оказа се, че до там ще ни отведе влакче, като тези в Дисниленд – въздушният Sky train. Няколко минути забава и …отново с куфарите в ръка. Влакът за Аахен пристигна навреме.
След час пътуване се озовахме на крайната спирка. Бяхме топло посрещнати от координаторката на проекта – Ута и родителите и децата, които приеха нашите ученици в домовете си.
Още на следващия ден стартираха дейностите, предвидени в работната програма на срещата. За нашата група той започна с изработване на коледна украса, в която се използваше водата като разтворител и материал. След това всички ученици – участници бяха разделени на смесени групи, в които обсъждаха и изследваха физикохимичните свойства на водата в лабораторни условия. За този ден беше запланувано и посещение на река Инда. Студът не ни уплаши и смело нагазихме в реката, с епруветки, шишенца и въженца в ръка. Задачата беше да изследваме чистотата на водата й, по химичен и биологичен път. След като събрахме и анализирахме пробите, обобщихме резултатите и поехме към баптиската катедрала Popsteikirche, където се запознахме с религиозния аспект на използването на водите от хиляди години насам.
Вторият ден от срещата беше посветен на представянето на партньорските училища и техните предварителни проучвания по поставените теми. Учениците от всички страни отново бяха разпределени в смесени групи, където обсъждаха и изработваха постери и презентации за мястото на водата в литературата, митовете и легендите на всяка държава и нейната роля в ежедневието на човека. Нашите ученици бяха подготвили флашкарти и брошури по тези теми. Подредихме представителната стена на България в тази среща. След кратка почивка и обяд, отново поехме на път. Обиколихме всички топли минерални и лековити извори в Аахен и се убедихме, че с право го наричат градът на минералните извори. Всички те бяха каптирани и се използваха от населението в града в зависимост от своето предназначение. Озовахме се и на Коледния базар в града, разбира се. Не пропуснахме да опитаме традиционните коледни сладки в Германия – принтн и сладкото горещо вино на които всички посетители тук се наслаждаваха.Учителите посветиха вечерта на приятна официална среща в местен ресторант, а за децата, родителите организираха партита по домовете.
С нетърпение очаквахме следващия ден. Предстоеше ни посещение на Европейския парламент. В една от уютните му зали ни презентираха неговата структура, история и дейност. Позволиха ни да влезем в заседателната зала, където в този момент евродепутатите обсъждаха и гласуваха проектозакон. Със слушалки на уши, като част от всичко, което се случваше, ние почуствахме нашата значимост и отговорност като граждани на Европа. В обобщенията си за този ден, които учениците трябваше да синтезират в постер, децата посочиха, че гласът и позицията на всеки един европеец  е от особена важност за нашето общо бъдеще. Много приятна беше кратката разходка в Брюксел, която ни зареди с коледни емоции и усмивки, сред светналите витрини на магазините, ободряващия шопинг  и готическата красота на старинните сгради и църкви.
В четвъртък отново ни очакваха приятни преживявания, свързани с водата като част от нашия живот. Посетихме най-голямата язовирна стена в Германия и се запознахме с нейното функциониране и контролът на водния поток в определени ситуации. Разходихме се на десетки метри под язовира и разгледахме съоръженията, които подпомагат целесъобразното му използване. След това посетихме екологичен парк за опазване на водата и околната среда. Запознахме се с принципа на действие на пречиствателна станция. Прибрахме се в гимназията, където ни очакваше много приятна изненада, подготвена от домакините – коледен симфоничен концерт на музикалните паралелки в училището.
Последният работен ден от срещата беше ден на равносметката – учениците,отново разделени в групи, представиха всичко направено до момента в срещата, анализирано и обобщено в постери, презентации и различни видове работни материали. След усърдната работа, на децата беше предоставено свободно време, за да се сбогуват със семействата, които се грижиха за тях през изминалите дни.  
Настъпи моментът, в който напуснахме Аахен – 06.12. 2014г. Той съвпадна с екскурзията до Кьолн, която домакините организираха и в която, отчасти, се включихме и ние, защото самолетът към България тръгваше в този ден от летището в града.
06.12.2014г, 17:25ч – самолетът ни понесе към първото междинно летище – Мюнхен.
                       19:40ч – този път маршрутът беше с крайна спирка София. Приближавахме се към дома, пълни с впечатления, които искахме да споделим с всички приятели и близки. Но…след нощувката в хотела, след пътуването на следващия ден с автобуса до Варна, когато отново ни стоплиха светлините на родния град и прегръдките на любимите ни хора.

                                                                                                                                                Бисерка ВасилеваНОВИЯТ ПРОЕКТ НА IIIОУ „АНГЕЛ КЪНЧЕВ“

Водата – европейска задача в глобален контекст

Училища от осем държави – Германия , Гърция, Исландия , Полша, Италия, Испания, Турция, България, инициират многостранно партньорство и осъществяват идеята си за проекта „Водата – европейска задача в глобален контекст “ . Проектът ще се реализира в рамките на три години и се финансира по програмата Еразъм +.
Inda – Gymnasium Aachen е координиращ партньор .
Водата е произходът на живота и засяга човечеството по целия свят. Учениците ще се запознаят с многобройните аспекти на употребата й и нейното значение за всекидневния ни живот в контекста на международния обмен .

Темите, включени в рамките на дейностите по проекта за три години са:

• Химични и физични свойства на водата;
• Преработка на водите и на питейната вода;
• Разпределение на вода в геоложки, географски и политически контекст;
• Вода и селското стопанство;
• Водата като заплаха : наводнения и  контрол;
• Инфраструктура: екологична въпроси.
• Мощност на водата , геотермични особености;
• Водата като икономически фактор , туризъм , уелнес;
• Междукултурното измерение на вода: темата за водата в изкуството, музиката, литературата.

Международното измерение на проекта се отнася до темите на ЮНЕСКО „Води“ и „Световното наследство на Земята „. Различни концепции за живота и различни гледни точки за зависимостта на човечеството от водните ресурси са предмет на разглеждане в икономически, екологичен и културен аспект.
Целите на проекта са информираност за различните начини за използване на водата, илюстриране на международната й значимост в различни контексти, закони и проблеми, свързани с темата. Ученици ще осмислят собствената си консумация на вода в светлината на устойчивост, с цел да се анализира европейското и глобалното значение на частния и публичния сектор в използването на водата. В този контекст ще се справят с проблема за разпределението на водата. От една страна , продуктите на селското стопанство в безводни райони са на международния пазар, благодарение на напояването, от друга страна политиците обсъждат приватизацията на снабдяването с питейна вода. Последното би означавало, че водата се превръща в търговия
,
 вместо в обща собственост. Проектът раздлежда достъпа до питейна вода като човешко право.
Основната цел на предвидените дейности е осъзнаването на трансграничното, интердисциплинарно значение на водата и произтичащите от това последици и предизвикателства, както и  ежедневните човешки нужди, свързани с нея. Тази цел е залегнала в Хартата на европейските изисквания за защита на водите, включваща сравнение на националните приложения на съответните директиви на ЕС. По отношение на Европа през 2020 г., проектът се фокусира върху бъдещето и върху устойчивия растеж .
Работейки по проекта, учениците ще придобият и разширяват своите презентационни и изследователски умения. Ще се учат да  планират, извършват и анализират  проучвания, да използват съвременни методи за събиране на данни. Ще добият представа за социалната наука и академичните изследвания. Ще подобрят знанията си по чужд език и ще развият междукултурни умения за общуване.
Дейностите , които ще се провеждат в хода на проектните срещи, включват  посещения на пречиствателни станции и електроцентрали, анализ на потреблението на вода, представянето и документирането на работни резултати. Учениците ще участват както в познавателен, така и в цялостен аспект, например, чрез сътрудничество с “ Инженери без граници “ и чрез разработване на филтриращи системи за пречистване на водата.
Като дългосрочен резултат, участниците в проекта добиват знания за ценния ресурс – водата, като основа за устойчивост на социалния живот и мотивират своята позиция за опазването и съхраняването й.